Blog

Őszi sövényápolás

MGÉ
MGÉ
2023.10.07 20:10
Őszi sövényápolás

Mivel most van soron az őszi sövényápolás, egy olyan történetet hoztam, ami tavaly októberben kezdődött.

Máté annyira el volt keseredve a júniusban telepített örökzöld babérmeggy sövényétől, hogy nem csak levelet írt, hanem fel is hívott.

 

Máté harca nem egyedi eset

A csodaszép, egészséges méretes példányok a nagykönyv szerint lettek elültetve, sőt a gödrükbe 40-50 cm vastagon került friss, tőzeges földkeverék is. Úgy kellett volna fejlődnie ezeknek az egyedeknek, mint az égig érő paszulynak. De nem ez történt.  Egyre csak sárgultak, és dobálták a leveleiket.

Rutinos hírlevél olvasóként Neked is első blikkre jön a válasz, hogy ezek bizony tipikus hiánybetegség jelek. Ezen felül a fotókon látható sárga, barna és vörös foltos levelek is megerősítették, hogy betegek.

Gyorsan cselekedtünk, és a teljes Örökzöld rutin rá lett „borítva” a növényekre, és permetezve is lett többször. Az állomány viszont egyre rondább lett.

Novemberben lelassul, takaréklángra csökken a növény nedvkeringése, így nem tudtam én se olyan csodaszert ajánlani, ami visszatudta volna a folyamatot  fordítani.

Ilyenkor már csak a tavaszi újraindításra lehet készülni, hogy az eredményes legyen.  A növények alulról felkopaszodtak, az ágvégi levelek betegek voltak, ezért azt javasoltam, hogy tavasszal egy nagy visszavágással fussunk neki újra a megmentésnek.

Március végén a csillagászati összegbe fájó sövénysor vissza lett vágva az eredeti méret 2/3-ára.

Ott álltak csupaszon, néhány bátortalan levélkével a szezon kezdetén. Máté joggal aggódott, hogy ez vajon megmenti-e a növényeket, vagy ez is ablakon kidobott idő és pénz csupán.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy azt a sövénysort csak az ígéretem és egy halovány kis reménysugár tartotta életben.

 

Persze át kellett gondolni, hogy van-e értelme kiszedni minden babérmeggyet és újrakezdeni a telepítést? Hiszen az új állomány is ugyanígy járhat. Sőt…

 

Használd ki termeszét erejét

Bízva abban, hogy a tavaszi napsütés és a természet rendkívüli teremtő ereje csodákra képes: teljes erőbedobással kezdtük a szezont. A visszavágás után:

Aztán… a gyönyörűen újra fakadó állományon a tavaszi esők újra előhozták az apró pettyeket.

Bevallom, hogy ezen a ponton már én sem mertem hazardírozni, és rábólintottam, hogy kerüljön elő a vegyszer. A szabadon megvásárolható szerekből választottunk, majd 1-1 evőkanálnyi Humin Garden-Sol-al kiegészítve kapott kezelést a sövény.

A babérmeggyek megtáltosodtak: tele voltak üde zöld levelekkel. Öröm volt nézni a fejlődésüket. Viszont tudtuk, hogy ezek még gyenge levelek, nem elég vastag a bőrszövet, kicsi az ellenállóképességük.

Ezért amikor megérkezett a webáruházba a GardenMix, azt is bevetettük éles tesztelésre. Így fél év aktív használat után már látszik, hogy mekkora erő lakozik ebben az üvegben.

Ezúton is köszönöm Nádasdi Máténak, hogy hallgatott rám, és minden ápolási feladatot végrehajtott, amit kértem. NEM ADTA FEL. Minden második héten becsülettel megcsinálta a vegyszermentes permetezéseket, a gyengébb példányokat rendszeresen pátyolgatta és HITT BENNEM. Elhitte nekem, hogy Ő is meg tudja csinálni!

És kedves Olvasó, nem csak Máté képes erre, hanem Te is! Ha adsz a növénynek enni, és a preventív védelemre koncentrálsz.

Itt találod Máté galériáját, hogy alakult a növények sorsa az elmúlt 1 évben.

 

Tanulságok:

 1. a legtöbben ott bukják el, hogy félúton feladják. Egy friss állományt helyre lehet hozni, egy öregebbnél viszont érdemes mérlegelni, hogy megéri-e az energiát a megmentésére fordítani.
 2. az őszi lecsendesedés ellenére is kell kondicionálni a növényt és a talajt, hiszen egy erős egyed sok mindent elvisel.
 3. vigyázni kell az örökzöldekre is: a gyengéket pluszban tápanyagokkal támogatni, a betegeket lombtrágyával permetezni még nyáron is.

Tudom, hogy zsúfolt az ősz: gyepszellőztetés, konyhakert takarítás, évelő ágyások rendberakása és az örökzöldek felkészítése. Nem megy miden egyszerre, de feltétlen fontos sort keríteni október elején a növények tápanyagozására és a permetezésekre.

Tarts ki a megkezdett út mellett, és hidd el a természet ereje melléd szegődik!

Válassz a csomagajánlatok közül:
https://kertfuvesites.hu/GardenMix-orokzold-es-noveny-permetek

Egészséges örökzöldeket kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

Mitől lehetnek az örökzöldek mindig csúcsformában?

A Humin Garden hidrolizált huminsavtól!

A speciálisan előállított, vízoldható humusz alkotó segít jó kondícióban tartani a növényeket, amelyek életerős, szép hajtásokkal és egészséges látvánnyal hálálják meg a gondoskodást. 

Ha úgy látod, nincsenek az örökzöldek a legjobb formájukban, mert:

 • megfakultak a leveleik
 • vagy talán már be is sárgultak
 • nem fejlődnek
 • néhányuk a többségtől lemaradt fejlődésben

Kezeld ezeket a példányokat minden hónapban tavasztól őszig (legalább 5 alkalommal), kúraszerűen a huminsavas készítménnyel.

Ha pedig meg akarod őrizni sok éves munkádat, a drága növények pompás kinézetét:

 • egészséges zöld habitusát,
 • ellenálóvá akarod tenni a streszhatásokkal szemben (betegségek)
 • jobban szeretsz az egészség megőrzésével foglalkozni, mint a lebetegedett növényekkel
 • fel akarod tölteni a talajt a növény számára értékes tápanyaggal, humusszal

Akkor évente 2 alkalommal, tavasszal és kora ősszel használd a Humin Garden.

Hogyan használd a Humin Garden?  

Mulcs- vagy kavicstakarással díszített kertekben a legjobb megoldás a beöntözés

Minden kitudja, hogy a szerves anyagból humusz keletkezik idővel. A talajt és a növényt a szerves anyaggal tudjuk támogatni a legjobban. Sajnos a kavicságyásba és mulcstakaróra nincs módunk ezzel a módszerrel tápanyagot pótolni.

Ezért a humusz beöntözés a legtöbb kertbe ideális megoldás.

Könnyedén és gyorsan végére jutsz az örökzöldek tápanyagpótlásának ezzel a módszerrel, és évente csak két alkalommal kell foglalkoznod vele, ha egészségesek a növények. 

A Humin Garden egyaránt használható a leylandi ciprusok, a babérmeggyek, a tiszafák, a tuják, a ciprusok, a fenyőfélék, a borókák és a korallberkenye gondozása során. 

Igazi tápanyagbomba az örökzöldek ápolásához!

10 liter vízbe önts 0,25 l Humin Garden -Sol  hidrolizált huminsavat + 0,15 l Smaragd Mg + 0,1 l Amalgerolt.

Öntözd be az örökzöldeket egy koktél adaggal méretükhöz képest (példák):

 • 10 liter koktél 8 db 1 m-es növényhez
 • 10 liter koktél 3 db 2-2,5m-es tujára szétosztva
 • 10 liter koktél 1db 2-3 m-es fenyőhöz
 • 10 liter koktél 3 db 1,5 -2 m-es formára nyírt alakfához

A beöntözött növényeket locsold meg vízzel alaposan, hogy a talajfelszínre kiöntött tápanyagot be tudd juttatni a gyökérzónába.

2-3 hét múlva már az egész növényen látni fogod a huminsavak hatását.

Mire ügyelj a használat során?

A huminsav fekete színű, FEHÉR díszkavicsra ne öntsd rá, mert elszínezheti. Inkább húzd el a kavicsot és úgy öntsd ki a gyökérzónára. Célszerű öntözőtányérokat kialakítani a növények számára. 

Egész évre egészséges örökzöldeket kívánok a csodaszép kerted kialakításában.
Molnár Gábor Éva kertészmérnök