Blog

5 LENYŰGÖZŐ FUTÓNÖVÉNY, AMI SZEBBÉ TESZI KERTÜNKET

MGÉ
MGÉ
2017.01.10 19:58
5 LENYŰGÖZŐ FUTÓNÖVÉNY, AMI SZEBBÉ TESZI KERTÜNKET

Kertünkben számos olyan felület van, amely egy-egy futónövénnyel befuttatva igazán otthonossá, hívogatóvá teszi a teret. Legyen az egy ósdi drótkerítés, a sosem használt kerti pad, egy lugas, ahol valaha szőlő növekedhetett: gyakorlatilag bármilyen felület tökéletes, ahol ezek a fürge növények meg tudnak kapaszkodni.

A választás azonban nem egyszerű, hiszen ha semmi kedvünk szüretelni és a borostyánt is unjuk már, számos különleges futónövény közül válogathatunk. Mi most bemutatjuk öt kedvencüket, melyek változatosságot hozhatnak minden kertbe.

1. Hajnalka, avagy ipomea tricolor

 

Gyerekkorunkból jól ismerhetjük ezt a lenyűgöző szépségű és meglehetősen minimális igényű kúszónövényt. Termesztése egyszerű és gyakorlatilag mindenre felfut, ami csak az útjába kerül, ráadásul virágai elképesztően élénk színűek. Megnevezése nem véletlen: virágait a reggeli hűvösben tárja ki, a délutáni melegben viszont összehúzza, így ha napnyugtakor is színes, mutatós növényt szeretnénk, ültessük inkább más, lassabban futó növények közé. Átlagosan 3-3,5 méteres hosszúságúra nő meg és egynyári.

2. Mandzsu kivi, avagy actinidia kolomikta

 

Ez a mutatós évelő növény igazán változatos színeket hozhat kertünkbe, hiszen friss hajtásai lila színűek, míg a kifejlett növény elképesztő színskálán mozog, leveleit rózsaszínes és fehéres foltok tarkítják a második évtől. Virágai egészen aprók, szinte alig lehet őket észrevenni, illatuk pedig minimális. A mandzsu kivi kétlaki, a nőnemű növényen ősszel apró, szőlőszemszerű termések láthatóak, míg a hímnemű növény elképesztő tarkaságával gyönyörködteti a szemet. Hossza akár a 9 métert is elérheti.

3. Szárnyas feketeszem, avagy thunbergia alata

 

Ez az igen találó nevű, egzotikus szépségű, alacsony egynyári növény, mindössze 2 méteresre nő meg, ráadásul kiválóan elél konténerekben is, éppen ezért gyakran találhatjuk meg a boltok polcain csüngő virágként. Igazi szépsége azonban akkor bontakozik ki, ha megfelelő táptalajba vagy szabadföldbe ültetjük.

4. Csokoládészőlő, avagy akabei quinata

 

Ritkán találkozhatunk olyan fagytűrő évelő növénnyel, melynek virágai ilyen egzotikus színvilágúak lennénk. Nekünk személy szerint nagy kedvencünk, hiszen ezen az egylaki növényen a termő virágok lilásbarnák, míg a porzós virágzat apró és rózsaszín. Áprilisban bont virágot, ekkor illata erőteljes. Akár a 12 méretes hosszúságot is elérheti, ráadásul gyorsan nő, így akár házfalak befuttatására is ideális választás. Fehér színben is kapható.

5. Téli jázmin, avagy jasminum nudiflorum

 

Ez a fantasztikus fagytűrő, évelő futónövény igazi színfoltja lehet kertünknek, hiszen hajlékony ágrendszere bármilyen felületre képes felfutni, megfelelő támasztás mellett pedig a 1,5-2 méteres magasságot is elérheti. Apró sárga virágai márciusban, sőt, bizonyos esetekben már februárban szirmot bontanak, így a tavasz igazi hírnökeiként visznek színt az ekkor még meglehetősen kopár kertbe.

Őszi ültetéskor mindig vegyük figyelembe, hogy a megfelelő tápanyagot biztosítanunk kell ahhoz, hogy a kertünk valóban teljes szépségében pompázhasson, ha eljön a tavasz.

Vásároljon ültető tablettát  most  a növények ültetséhez!