Blog

Mit tud egy DCM tápanyag, amit a műtrágyák nem?

2020.07.23 07:29
Mit tud egy DCM tápanyag, amit a műtrágyák nem?

Sokszor kapom meg a kérdést, hogy miért a DCM termékei mellett tettem le a voksom, miért nem műtrágyákat használok, mint mindenki más a szakmában?

A válasz végtelenül egyszerű:

Amikor belevágtam a saját vállalkozásomba már jó néhány év tapasztalata állt mögöttem, de éreztem, hogy valahogy nem az igazi a bevett gyakorlat.

Ideig-óráig szépek a kertek, amelyeket építünk, de nem fenntarthatóak.

 

Mérnökként sokat kutattam a témában, végül fókuszba kerültek nekem is a szerves tápanyagok.

Emlékeimben nekem is még a bűzös trágyadombok éltek, amihez képes a mai modern, feldolgozott szerves tápanyagok fényévekre vannak.

Épp olyan könnyű velük dolgozni, mint egy műtrágyával, hiszen granulált formában kaphatóak, mégis minden pozitív tulajdonságát fel tudja mutatni a hagyományos növényi és állati trágyáknak.

Képes táplálni a talajéletet, termékeny talajt képezni.

 

Bizonyára Te is tudod, hogy ha egy kádból ha mindig csak kifelé mered a vizet, előbb utóbb el fog fogyni. A talajban található értékes tápanyagokkal is ez a helyzet.

A műtrágyák tudnak nagyon hasznosak lenni, de nem képesek pótolni a szerves tápanyagokat. A talajéletnek szüksége van szervesen kötött tápanyagokra, nyomelemekre is.

A csak műtrágyázott talajok, ahogy tapasztaljuk a mezőgazdaságban is, egyre kisebb hozamot tudnak produkálni, egyre nagyobb energia és több műtrágya befektetéssel.

Az elmúlt években kifejezetten a talajéletre koncentráltam. Annak a támogatására, javítására és azt tapasztaltam, hogy ha helyre van állítva a mikrobiom egyensúlya, a kert strapabíróbb, kevesebb munkával is fenntartható.

A DCM termékei ebben nagy segítségemre vannak, speciális megoldásaival könnyű a legreménytelenebb kertekből is csodálatos, vegyszermentes oázisokat létrehozni(és ezt nem csak én mondom, hanem a vásárlóim is: Nyírő ZoltánBásti PéterZiegler Csaba,  Emtinghausen-ből Tünde és KrisztiánKalmár Kinga, és még sok ügyfelünk)...

Ismerd meg Te is a belga gyártó 3 fő termékcsoportját:

A biogazdálkodásban engedélyezett termékeik:

  • DCM Antagon talajjavító- 25 kg-os kiszerelésben, 50%-os növényi és állati szervesanyag tartalommal a gyep gombás betegségei ellen.
  • DCM Vivisol talajjavító 100%-ban növényi alapú talajjavító, 25 kg-os kiszerelésben.

 

Az európai szabvány szerint bio minősítésű termékeink:

  • DCM Vivimus talajjavító felülvetésnél, foltozásnál talajtakarásként is javasolt, mert a rossz talajon is kellő lökést tud adni a frissen kikelő fűmagoknak- 40 literes kiszerelésben
  • DCM Vivimus talajjavító savanyú talajt kedvelő növényeknek, szintén 40 literes kiszerelésben, amiért a rododendronok, hortenziák hálásak lesznek
  • DCM Bio gyeptáp új füvesítéskehez, gyepszőnyeghez 10 kg-os kiszerelésben, segíti a fű megindulását
  • DCM Bio gyeptáp 100%-os szerves anyaggal 10 kg-os kiszerelésben

és a kis kiszerelésű növénytápok is ide tartoznak:

A harmadik csoport a szerves trágyáké:

Ide tartozik a közkedvelt

-DCM Vivifos szerves gyeptáp telepítéshez, gyepszőnyeg fektetéshez, a 25 kg-os kiszerelésű szerves trágya segíti a gyökeresedést magas szerves foszfor tartalmával.

A DCM termékek nagy előnye, hogy rendkívül környezetbarátok (nem tartalmaznak nitrátokat), legalább 90%-ban feloldódnak vízben, így sokkal nagyobb arányban hasznosul tápanyagtartalmuk, mint a legtöbb műtrágya esetében.

Mivel jelentős része szerves kötésben lévő hatóanyagokból áll a DCM tápanyagoknak, így ezek a részek rosszul illetve egyáltalán nem oldódnak vízben. A talajban lévő élőlények és az ott zajló kémiai folyamatok (mineralizáció) alakítják át az organikus anyagokat vízoldható sókká a növények számára felvehető tápanyagokká.

Ennek köszönhető az is, hogy nem tudnak felhalmozódni és az élő vizekbe kimosódni a nyomelemek a talajból.

Növényi és állati eredetű szerves anyagokat egyaránt tartalmaznak, így a talajban lakó mikroorganizmusokat is táplálják. A jó kondícióban és egyensúlyban levő talajélet pedig termékennyé teszi a földet: fizikai, kémiai és biológiai szempontból is. Morzsás szerkezetű lesz, jobb a hőkapacitása, csökken az aszályérzékenysége, javul a vízháztartása és minimalizálódik a kimosódási veszteség, a szerves széntartalomnak köszönhetően pedig nő a mikrobiológiai aktivitás, javulnak a tápanyag-szolgáltató folyamatok.

És a személyes kedvenc érvem a DCM tápanyagokkal kapcsolatban, hogy az állati nyersanyagok visszakövethetőek egészen a gazdaságokig, ahol jóléti gazdálkodás folyik, jó körülmények között tartják az állatokat. Mindez szigorúan ellenőrzött folyamatokkal biztosítják. Tehát a DCM nem csak a talajnak jó, hanem az állatoknak is, akiknek köszönhetjük, hogy van.  

Használata:

Mivel szerves anyagokat tartalmaz, sajátságos illata van a granulátumoknak. Javasolt este kiszórni, és reggeli bő öntözéssel segíteni a feltáródást. (1-2 napig így is érezhető kicsit az illata.)

Hosszú hatás idejének köszönhetően 3 havonta elegendő ismételni a tápanyagpótlást.

Ha hosszú távon életmódot váltasz, és organikus tápanyagokkal táplálod a kerted, jelentősen csökken az ökológiai lábnyomod, megóvod a talajt, és a talajvizeket, így lesz mit örökségül hagyni gyermekeinknek.

 

Egészséges talajéletet, és az organikus tápanyagoknak köszönhetően boldog, szép gyepet kíván:

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony