Fűmag vetése

A cikk frissített, bővebb változatát ide kattintva olvashatod el!

A fűmag vetés legfőbb aranyszabálya, hogy fagymentes időben kell elvégezni. Ezt leszámítva gyakorlatilag az év bármely időszakában végezhető, viszont vannak olyan időszakok, amelyek erre a legalkalmasabbak. Magától értetődik, hogy a nyári kánikula nem teremt  ideális feltételt a csírázás zavartalan végbemeneteléhez. 

Emiatt megkülönböztetünk tavaszi és őszi időszakot, amelyek a leginkább alkalmasak a fűmag vetéséhez.

  • A tavaszi fűmag vetési időszak kezdete március végére tehető, de nem jelent gondot, ha kicsit átcsúszunk májusra. Arra kell figyelni, hogy a csírázás időszakában már ne legyenek fagyok, de ne közeledjünk vészesen a nyári kánikulákhoz sem. Ebben az időszakban a talaj még kellő nedvességtartalommal rendelkezik, ami ideális feltételeket teremt a csírázáshoz. Ha nem így van, akkor  öntözéssel megteremtjük  hozzá  a feltételeket.
  • A füvesítés másik ideális időszaka a szeptemberi hónap első fele. Már az augusztus vége is alkalmas lehet, viszont érdemes megvárni, míg a nappali hőmérsékletek kissé visszaesnek, illetve beköszönt egy csapadékosabb hullám. Mivel a melegigényes gyomok fejlődése ez idő tájt visszaesik, így a vetésünk nagyobb valószínűséggel lehet gyommentes vagy a  téli fagyok majd  segítségünkre lesznek ebben.

A fűmag vetése előtt fordítsunk gondot a talaj előkészítésére! Fontos a talaj fellazítása, illetve a gyomok eltávolítása. Figyeljünk arra, hogy a gyomokat tövestül távolítsuk el, máskülönben hamar visszatérhetnek. Ha erre nincsen mód(mennyiségi tényező miatt),akkor maradt  a totál gyomirtózás Medalonnal, évelő gyomok  estében.

A talaj táplálásáról sem feledkezzünk meg! Használjunk valamilyen jó minőségű pázsit alapműtrágyát és szerves trágyát amelyet a csomagoláson megjelölt mennyiségben szórjunk szét. Amit legtöbben kifelejtenek a  fűmagvetés előkészültekből az a talajfertőtlenítés.Nagyon drága ahhoz a kertfüvesítés, hogy  ezt a  munkafázist elhanyagoljuk. Legtöbbször ennek az  alkalmazásának hiánya miatt bukik meg az új füvesítés. Szórjuk ki a vegyszeres és biológiai  talajfertőtlenítőt is talajra, majd  munkáljuk bele mindent a talajba 8-10 centiméter mélységig. Ezután a felületet hengerezzük le, illetve egyengessük el. Következhet  a fűmag vetése.

 Ha szükségesnek ítéljük, szórhatunk tőzeget takarásnak, majd következhet a terület hengerezése vagy tömörítése. Ezt követően legalább 10 napig rendszeresen, napi több alkalommal öntözzük a területet, de minden esetben csak mértékkel. 

Fűmag választékunkat itt nézheti meg! Vékony szálú  gyephez  Barenbrukkot  ajánlom, a  szélesebb szálú (picivel robosztusabb) szárazságot is jobban tűrő  gyephez pedig a Johnsonst.

Amennyiben  a kerttfüvesítési eljárást mélyebben szeretné megismerni,  akkor azt itt éri el.

A cikk frissített, bővebb változatát ide kattintva olvashatod el!

Címkék: fűmag fűmagvetés
Kapcsolódó cikkek
Hogyan füvesítsünk?
Elolvasom
Hogyan füvesítsünk?
2015. November 20.
Fűmagvetési módszerek és praktikák 1. Fűmagvetés kézzel A kézi vetés kihívásaihoz képest a gyepszőnyeg-telepítés unalmas folyamat. Hiába igényel nagyobb odafigyelést, mégis a kézi magvetés az egyik legegyszerűbb füvesítési eljárás, és bárki könnyen elsajátíthatja.Sőt, kisebb, illetve tagoltabb kertekben még előnyös is a kézi vetés, ...
Neked is lehet könnyedén gyepszőnyeged egy füvesítéssel
Elolvasom
Neked is lehet könnyedén gyepszőnyeged egy füvesítéssel
2015. November 20.
Nagy dilemma előtt több család minden évben, hogy megengedhetik-e maguknak a gyepszőnyegezés költségét a kerépítés, pázsitfelújítás során vagy sem. Esetleg annak befektetési költségét szívesebben elköltenék más kerti kiegészítőkre.
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Kertfenntartás és kertfüvesítés
Így füvesíts
Bizonytalan vagy a kertben?
Gyere el Workshopjainkra és tanuld meg Évától, a füvesasszonytól hogyan lehet a Te kerted is irigylésre méltóan szép!
Azt, hogy mitől lesz a gyep egy dús smaragdzöld szőnyeg, az örökzöldek pedig kicsattanóan egészségesek!
További részletek
Mit kezdj a vakonddal