Több lépcsős minőségbiztosítás

1. Próbavetések

Habár kertészmérnök vagyok, tulajdonképpen nekem nincs is egyöntetű, szép gyep a kertemben, mert próbavetésekkel és gyepszőnyegmintákkal van tele az egész. Mondják, hogy a suszter is lyukas cipőben jár, és én is szívesen lemondok a saját szép gyepemről, ha a sok próbavetéssel ügyfeleimnek kipróbált vetőmagot és még zöldebb füvet tudok adni.

Amikor egy ígéretes, új fűmag fajtatulajdonságait szeretném megismerni, mindig a saját kertünkben tesztelem, hogy fejlődését folyamatosan követni tudjam. Az évszakok és az extrém időjárási körülmények hatását nyomon követhetem – ráadásul komoly kihívást jelentő homokos talajon.

2. Tartósságpróba

A saját kertünkben a füvet csak tápanyagozzuk, de a fűminták növényvédelmet nem kapnak. Ezzel is vizsgálom, hogy mennyire ellenállók és hogyan tudnak regenerálódni.

A kísérleti mintaterületekről néhány fűfajta már régen kikopott. Innen tudom, hogy mely fűfajták nem bírják hosszú távon sem az itteni éghajlatot, sem a taposást, sem a kutyát. Ez nagyon fontos információ, mert a legtöbb kertben a gyepet nem dísznek szánják, hanem szerves része a család életének – kerti „padló”, amin járunk, amire kifekszünk, amin szaladgál a kutyus, vagy ha focizni támad kedvünk, akkor mi is szaladgálunk rajta.

A saját tapasztalat mindennél többet ér, és én ezt mindig szem előtt tartom. A javarészt általam leszűrt tanulságok alapján tudom könnyedén kezemben tartani meglévő és a jövő kertjeimet.

3. Területfelmérés

Minden projektet területfelméréssel kezdünk. Megnézzük az Ön kertjének a talajminőségét, a jellemző időjárást (mennyire szeles a kert, mennyi csapadék eshet be, illetve van-e sok fa, ami „megfogja” a csapadékot), az árnyékolást és még tucatnyi más faktort. Ezek már meghatározzák azokat a fűmagokat, illetve gyepszőnyegeket, amelyek egyáltalán szóba jöhetnek.

Ezekből pedig már az igényei és ízlése szerint választhatja ki a kedvére való fűmagot.

 

Kertfenntartás és kertfüvesítés
Blog
Magazin
Kérje aktuális
heti tanácsunkat!
Így füvesíts
Mit kezdj a vakonddal {* *}