Öntözőrendszer téliesítése, víztelenítés

Öntözőrendszer téliesítése, víztelenítés

Az idei esőzések miatt szinte alig kellett öntözni ősszel. Mivel az öntözőrendszereket már régóta nem használjuk, nem kell várni a víztelenítéssel a fagyok elérkeztéig, érdemes még jó időjárási viszonyok mellett elvégezni. Általában november megérkezte előtt érdemes a kutakról levenni a szivattyúkat, a kútszárakból amennyire csak lehetséges kinyomni a vizet,  és egy takaróedénykét rárakni, ne eshessen bele még véletlenül sem semmi (mint például egy béka, aki ideális búvóhelynek tekintheti a csövet). 

szivattyúk alján van egy leeresztő csavar, amit ki kell hajtani, és azon keresztül maradéktalanul ki tudjuk a vizet engedni a szivattyúból megdöntött állapotban. Nem elégséges a szívó részén a kiöntést megpróbálni, mert nem lesz célravezető a dolog (maradni fog a szivattyúban víz). A szivattyút víztelen állapotában akár olyan helyen is tárolhatjuk, ahol télen fagy éri, mert már nem érheti kár.

Legtöbb helyen nincs automata vízleengedő rendszer beszerelve az automata öntözőrendszerek zónáira (de én ennek beépítését nem is tartom helyes eljárásnak), ezért az esetek többségében kompresszorral fúvatják ki a vizet a rendszerből. A mágnes szelep megnyitásával a zónákba egyesével juttatjuk be a levegőt, és így fújatjuk ki  a szóró házakból, fúvókákból a vizet.

Kapcsolódó cikkek
Öntözőrendszert ne építsünk kétszer! Elég drága  egyszer is!
Elolvasom
Öntözőrendszert ne építsünk kétszer! Elég drága egyszer is!
2015. November 24.
Ezt az eset nem velünk történt éppen, de nagyon tanulságos. Azért írom le, mert az öntözős szakink látta személyesen az esetet. Vagyis nem mendemondára alapul az, hogy miért lett egy teljesen új automata öntözőrendszer átalakítva. Utólag nézve ez nem is á...
Örökzöld tuják öntözése, és amit még érdemes róla tudni
Elolvasom
Örökzöld tuják öntözése, és amit még érdemes róla tudni
2015. November 24.
A nyugati tujákról lesz most szó, a smaragd tujáról, mert ez a fajta az, amely hozzánk bevándorlóként érkezett a Kárpát-medencébe. Nagy előszeretettel használják a kertészkedők ezt az örökzöldet arra, hogy térhatárolókat építsenek a telek határra. A...
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Kertfenntartás és kertfüvesítés
Így füvesíts
Bizonytalan vagy a kertben?
Gyere el Workshopjainkra és tanuld meg Évától, a füvesasszonytól hogyan lehet a Te kerted is irigylésre méltóan szép!
Azt, hogy mitől lesz a gyep egy dús smaragdzöld szőnyeg, az örökzöldek pedig kicsattanóan egészségesek!
További részletek
Mit kezdj a vakonddal