Blog

MIÉRT NEM DOBOZOLUNK?

MGÉ
MGÉ
2017.11.17 17:43
MIÉRT NEM DOBOZOLUNK?

Az új vásárlóink gyakran meglepődnek, amikor a megrendelt árut átadja nekik a futárcég. A csomag úgy szokott megérkezni, hogy a zsákos termékek (trágyáktalajjavítókvirágföldek) külön csomagolás nélkül landolnak  a megrendelőnél (csak a szállítási címkézés kerül rá az eredeti gyári zsákra), és csak az apróságok vannak dobozolva.

     

Ennek az oka végtelenül egyszerű.

Hiszem azt, hogy nem csak a kertfenntartás során kell odafigyelnünk a környezetünkre, kímélni a vegyszerektől, a le nem bomló anyagoktól a természetet, hanem cégként is ezt az elvet kell képviselnünk a munkánk során, amikor éppen kiszolgálunk téged is.

Különben olyan lenne  a módszerünk, mintha vizet prédikálnánk, miközben bort iszunk.

A környezetünkért együtt vagyunk felelősek. Nem csak magánemberként kell(ene) fontosnak lennie, hogy egészséges, tiszta környezetben éljünk, hanem a vállalatok számára is ezt az utat kellene járni (hiszen azt is emberek építik és működtetik). Nem is értem, hogy beérve a munkába, ezt hogyan tudják elfelejteni a cégvezetők.

Mit számít egyetlen ember?

Sok apró lépés van, amivel Te is tehetsz azért, hogy élhető maradjon a Föld.

Ilyen az, ha spórolsz az energiával:

  • odafigyelsz az elektromos berendezéseid energiahatékonyságára,
  • LED-es vagy kompakt fénycsöves világítást használsz a hagyományos izzók helyett
  • megfontoltan használod a vizet (csapbetétekkel, zuhanyzással spórolsz a hálózati vízen, és gyűjtöd az esővizet locsoláshoz)

Vagy az, ha odafigyelsz arra, hogy mennyi csomagolóanyagot használsz  (éppen ezért érdemes a nagyobb kiszereléseket, utántöltőket keresni. (Fontos, hogy lásd: attól, hogy Te nem hozod el egy üzletből a csomagolóanyagot, azt még előállították és felhasználták. Csak éppen nem a Te gondod a hulladék kezelése.)

Gondolj csak bele:

Hatalmas divatja van ma a dupla-tripla csomagolásnak. Nézz meg csak egy üdítős üveget.

  • Az első réteg maga a pillepalack, amiben az ital van,
  • a következő réteg egy színes nejlon, ami összefog egy 2-es vagy 4-es pakkot,
  • amire rájön egy vastag átlátszó nejlongyűjtő a raklapos szállításhoz,
  • végül pedig magának a raklapnak is van egy összetartó csomagolása, ami általában szintén egy vékonyabb nejlon csomagoló anyag.

Így egy 2 literes kólához máris elhasználtunk nagyjából 1-1,5 kg műanyagot csak a csomagoláshoz, amíg az áruház polcára kerül... ahonnan lehet, hogy Te egy újabb műanyag szatyorban viszed haza.

Pedig nem lenne szükségszerű a szállításhoz sem ennyi réteg csomagolás. Régen is használtak konténereket, rekeszeket a szállításhoz- ez most is megoldható lenne. Csak ugye sok vele a macera… egyszerűbb néhány réteg nejlont rátekerni a termékre.

Éppen ezért döntöttem úgy tudatosan, hogy a webáruházi megrendelések esetén is a lehető legkevesebb csomagoló anyagot fogom felhasználni.

Ezzel egy apró lépést céges szinten is tudok tenni afelé, hogy kevesebb műanyag és papír hulladék keletkezzen.

Kiszámoltam, hogy éves szinten mintegy 70-80 fa kivágását tudjuk megspórolni a cégünk azzal, hogy a zsákos termékeket nem tesszük bele még egy kartondobozba is.

Azaz ennyivel tudja az MG Park Kertépítő  Kft. évente csökkenteni a felesleges környezetterhelést.

 

Ez mindamellett, hogy támogatja azt a környezetbarát gondolkodásmódot, amelyet a kertgondosában is tanítunk az ügyfeleink számára is hasznos. Nem kell a felesleges dobozokat kerülgetni, meg összevagdosni, hogy beleférjen a szelektív kukába.

(Sőt! Mi még a raklapos szállításoknál a raklapokat is vissza szoktuk hozni, hogy ne maradjon ott koncnak az ügyfeleink nyakán.)

Együtt könnyebb!

Természetesen ez nem megy egyedül. Kell hozzá egy olyan partner, aki vállalja a felelősséget, hogy vigyáz a szállítás során a termékekre, amelyek nincsenek duplán-triplán biztosítva a sérülésektől.

Hosszas keresés és több sikertelen próbálkozás után, megtaláltuk ebben is azt a felelősségteljes vállalkozást, aki sajátjaként tud tekinteni a filozófiánkra. Ez nem más, mint a CS-Sprint csapata.

Már 2 éve dolgozunk együtt és ez idő alatt csupán egy esetben fordult elő, hogy kiszakadt a zsák és kiömlött belőle szervestrágya. Miközben több, mint 4000 zsákot szállítottak már le.

Tudom... most ott motoszkálhat benned is a kérdés, hogy vajon akkor mennyit nyerhetünk mi a csomagolás költségén, amit megspórolunk?

Megmondom egészen őszintén, hogy semmit. Azt az összeget, amit megtakarítunk azzal, hogy nem vásárolunk karton dobozokat, a partnerünknek fizetjük meg, hiszen így magasabb a szállítás költsége.

Ezért cserében viszont sokkal gondosabban bánnak a csomagokkal.

Hiszek benne, hogy az ilyen apró lépések mind-mind fontosak abban a küzdelemben, hogy a gyermekeink, unokáink számára egy élhető, egészséges környezetet tudjunk megőrizni. 

Bízom benne, hogy nem csak a kertedet szeretnéd környezetbarát módon ápolni, hanem számodra is fontos, hogy globálisan csökkentsük az „ ökológiai lábnyomunkat”. (például az Erdő lábnyomot azzal, hogy tőlünk rendelsz szerves tápanyagot, és nem olyan helyről, ahol külön dobozolják a zsákos trágyákat. )

A kert vegyszermentes gondozásáról bővebben olvashatsz a Kertfüvesítés című könyvemben, amelyet ide kattintva rendelhetsz meg- díjmentes házhozszállítással!

Tegyünk együtt a Földünk jövőjéért!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony