Blog

MI A SMARAGDZÖLD FŰ TITKA? –AVAGY, AMIT A FŰNYÍRÁSRÓL TUDNOD KELL

MGÉ
2018.05.24 09:21
MI A SMARAGDZÖLD FŰ TITKA? –AVAGY, AMIT A FŰNYÍRÁSRÓL TUDNOD KELL

Talán már Te is hallottad az anekdotát a legendásan szép angol pázsitokról:

- Hogy sikerült ilyen smaragdzöld gyepet nevelnie? - kérdezte az amerikai turista a pázsitot nyíró angol úrtól.

- Nagyon egyszerű - válaszolta a megkérdezett - csak el kell vetni a fűmagot, és 300 évig rendszeresen kell nyírni!

A történet vicces hatása ellenére hatalmas igazságot rejt: valóban a szép pázsit egyik titka a fűnyírásban rejlik. A kitartó, következetes munkában, és abban a ráfordításban, amivel jó kondícióban tartod a gyepet.

Noha ez tűnik a legegyszerűbb műveletnek, látni fogod ennek a cikknek a végére, hogy egy összetett kérdéskörről van szó.

Mielőtt belevágunk:

Szeretnék tisztázni néhány mítoszt, amelyek még ma is sokszor teljesen alaptalanul keringenek a kertbarátok körében.

#Mítosz 1

„Vizes füvet nem vágunk!”

 • Angliában szinte mindig esik az eső, ezért ott elég ritkán lehet szárazon fűnyírózni, ugyanakkor mégis csodaszépek a gyepek. Véleményem szerint a fű szempontjából nincs jelentősége, hogy vizes-e a lenyíráskor.

Való igaz viszont, hogy nekünk lehet kellemetlen a vizes fű nyírása:

 • hiszen így koszosabb lesz az ember, és akár át is ázhat a cipő, ami megfázáshoz vezethet.
 • ha elektromos fűnyírót használsz és sérült a hosszabbító, előfordulhat áramütéses baleset
 • elsősorban a fém házas fűnyírókra jelent komolyabb veszélyt, de a többi alkatrészében, késben és csapágyazásában is okozhat problémát a nedvesség hatására kialakuló rozsdásodás.(ezért is javallott minden használat után letakarítva eltenni a fűnyírót)
 • ha magas a fű, és 5-6 cm-t kell levágni a vizes fűszálak elhajolhatnak és összetapadhatnak, így nem lehet őket szép, egyenletesen lenyírni.

#Mítosz 2

„Nyugodtan hagyd a füvön a nyesedéket”

Az útszéli árokban, akár maradhat is, de a díszpázsiton nem hagyunk rajta semmit. A levágott nyesedék mivel tartalékol tápanyagot, hasznos anyag lehetne, ami táplálhatná a füvet, de nem ez a megoldás. Mert a szétszórt nyesedék nem tud  lebomlani hipp-hopp, hanem megerjed az esetek többségében, így nem csak látványra csúnya, hanem szagos is lesz.

Árnyékoló hatása szinte elenyésző, de ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, nyáron a nagy kánikulában az 1-2 cm-es nyesedék előnyként maradhat a területen, ha ritkás az állományod. Tömött pázsiton azonban ne hagyd rajta, mert befülledéshez, penészesedéshez, nyári gombabetegséghez vezethet. Sőt, az állati kártevők szaporodását is elősegíti.

Az elázott mulcsos gyepen előfordulhat, hogy megfő alatta a fű az eső utáni napsütés hatására. Így ezeken a foltokon a gyep tönkremegy és az állomány lyukas lesz.

Véleményem szerint sokkal jobb megoldás, ha a komposztban egy kis em-Bio segítségével gyorsítod meg a bomlást, hiszen így 3 hónap alatt érett komposztod lesz a mulcsból, amivel valóban tudod táplálni a kerted.

#Mítosz 3

„A fűnyírás majd kiírtja a gyepből a gyomokat”

Részben igaz a felvetés, hiszen vannak olyan gyomok, amelyeket a rendszeres vágással ki lehet koptatni az állományból, de ez nem mindre igaz.

A madársóska, a tyúkúr és a parlagfű is képes vágási magasság alatt virágozni, így őket nem tudod ezzel a módszerrel eltűntetni az állományból.

Ezek ellen a kéz gyomlálás vagy a gyomirtós gyeptrágya a megoldás.

Hogyan is kell helyesen nyírni a füvet, hogy az valóban smaragdzöld legyen?

Sokszor esik róla ugyan szó, hogy hány cm-re kell nyírni a gyepet (tavasszal és ősszel alacsonyabbra, nyáron egy kicsit magasabbra), de az ökölszabály mellett a vágási magasság sokkal inkább függ a fű típusától.

Illetve egészen pontosan a fűmag keverék vezérfüvének típusától.

Alapvetően kétféle füvet különböztetünk meg:

 1. A szálfű, amelynek a jellegzetessége, hogy egy kis szárat növeszt, és ezen vannak a levelei. Ha ilyen gyeped van és rendre megskalpolod egy 3 cm-es tarvágással, akkor gyorsan tönkre fog menni az állomány, hiszen a szár visszaszárad és nem nevel új leveleket.  Az ilyen típusú fűnek az alacsony magassága is inkább 4-5 cm, nyáron pedig akár 6-7-cm-en is tarthatod. (az olcsóbb fűmagkeverékek általában ilyen típusú fűből vannak javarészt)
 2. A bokros fű, amelynek a levelei közvetlenül a talaj felett ágaznak el, oldal irányba bokrosodva. Ez a típusú fű alkotja azokat a süppedős, szép, zárt, bársonyszőnyeg szerű gyepeket, amelyre mindenki vágyik. Ezt a típust lehet akár 3-4 cm alacsonyan is tartani, hiszen a levelek így is kellően hosszúak lesznek.                 
 3. Ha már megvizsgáltad, hogy Neked melyik típusba tartozik a gyeped és tudod a helyes vágási magasságot már csak a rendszerességre kell odafigyelned. Az a jó, ha csupán 2-3 cm-t vágsz a fűből alkalmanként.

FONTOS!

Ha egy nyaralás, vagy a rossz időjárás miatt kimarad egy fűnyírás, és túlnő a fű ne akard egy lépésben javítani a hibát, mert súlyos következményei lehetnek a kapkodásnak.

Legyél következetes, és első lépésként csak a fű magasságának maximum 1/3-át vágd le a legmagasabb fokozatban. Azt is oly módon, hogy a vágási szélesség ¾-edét veszed soronként. Így elkerülheted, hogy az egymásra dőlt fűszálak miatt kakastaréjokkal díszített gyeped legyen a fűnyírás után.

A fűnyírás titka, hogy türelmesen kell vele haladni. Noha jó lenne gyorsan végezni, mégis azt javaslom legyél türelmes. Ha csak átrohansz a területen a fűnyíró nem tudja egyenletesen levágni  szálakat és foltos lesz a gyep.

Azt pedig valószínűleg már említenem sem kell, hogy a fűnyíró kését érdemes rendszeresen ellenőrizni és újra megélesíteni (szezonban is többször). Hiszen csak így tud roncsolásmentesen, szép egységesen vágni.

Az egyenletes, szép fűnyíráshoz, kell egy jó gép!

Hogyan válassz fűnyírót?

A mai kertigép felhozatal még egy rutinos kertbarátot is képes zavarba hozni. Ezernyi változat, különböző méretek és technikai paraméterek tengerében kell megtalálni azt, amelyik a kerted ápolásának kulcsa lesz.

Alapvetően azt szoktam tanácsolni , hogy a kisebb kertekbe inkább elektromos fűnyírót válasszon az ember, a nagyokba pedig benzinmotorost, vagy kistraktort (a hatalmas telkekre).

Való igaz, hogy az ár az egyik legfontosabb tényező a vásárlás során, itt is könnyű beleesni a hibába, hogy „olcsó húsnak, híg a leve”.

Amit mindenképpen gondolj át:

 • mekkora és milyen domborzatú a terület? (100-200 nm-ig jobb választás lehet az elektromos változat, ugyanakkor a sok akadály (fák, dombok) elbillenthetik a benzinek felé a mérleg nyelvét.)
 • vágási szélesség- sokféle méretben (minél szélesebb a vágási felület, annál haladósabb a munka) kaphatóak ma már a fűnyírók, azonban a szélesebb gépek rendre nehezebbek is, így ismét a terepviszonyokhoz illeszkedően kell kiválasztanod az optimális méretű gépet
 • motor erő- talán ez a legkönnyebben felmérhető adat vásárlás előtt, hiszen ezek egységesített adatok minden típusnál. Érdemes az erősebb gépek mellett döntened, hiszen annál jobban tudsz vele dolgozni. (Iránymutatásképpen  elektromos gépeknél 1100W-1200W-os gépnél kisebbet  nem ajánlok  semmilyen kertbe ,még a legkisebbe  sem - benzinmotoros gép esetében pedig  4-4,5 lóerős motornál kezdődik  az erőkifejtés ami  egy  csapásra suhintra  vágja  a gyepet- és nem rágja.)
 • milyen funkciókra van szükséged (pl. önjárós, sebesség állítás, mulcsgyűjtő)

Külön szeretnék néhány gondolatot írni a robotfűnyírókról. Igaz, hogy remek kis találmányok, amelyek leveszik a fűnyírás terhét az ember válláról, de…

…vagy inkább

DE!

 • Egyrészt nem tudnak Neked szólni, hogy valahol betegség vagy tápanyaghiány ütötte fel a fejét a gyepen (így néhány naponta át kell nézned Neked is a gyepet).
 • Másrészt nem gyűjtik a nyesedéket, amit Neked kell majd összegyűjteni (felkaparni a talajról), hiszen a szinte naponta keletkező nyesedéket a talaj sem tudja lebontani ilyen ütemben.
 • a tápanyagozásnál fokozottan kell odafigyelned és mikroorganizmusokat tartalmazó készítményekkel kell kiegészítened

Ez a technológia most még rendkívül drága,egyer jobban kezd  ismerté  válni előnyét  tekintve, de  nem mentesít a kerti teendők alól. Sőt!

Mindent összevetve a szép gyep kulcsa a megfelelő fűnyírási rutin kialakítása. Ha a fentieket betartod, biztosan a Te kerted is meg fogja hálálni a gondoskodást azzal, hogy legjobb formáját hozza egész évben.

Szép, zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony