Blog

LERÁNTJUK A LEPLET AZ INSTANT GYEPRŐL

MGÉ
MGÉ
2019.01.16 09:58
LERÁNTJUK A LEPLET AZ INSTANT GYEPRŐL

Népszerű, új „csodaszer” az instant gyep, amely gyors megoldást ígér a kert gazdájának, akár teljeskörű kertfüvesítésre, akár csupán felülvetésre készül. Bár személy szerint nem próbáltam ki, ezért csak az olvasott informáci  szerint tudok véleményt alkotni róla (mint  ahogyan te is tennéd), de biztos vagyok abban, hogy ennek az instant megoldásnak semmi köze a hosszútávú füvesítéshez.

Szeretném megosztani azokat a szakmai érveket veled, ami miatt jobb nem bedőlni ennek a szépen csengő IGÉRETNEK.

Nem megfelelő összetételű

Az instant gyepet úgy hirdetik, mint ami egyaránt alkalmas gyors és hosszútávú füvesítésre is. Csakhogy az összetétele szerint ezutóbbi funkciója kizárt, mivel 65%-ban angol perje, 35%-ban vörös csenkesz, és 5%-ban réti perjéből áll össze. A vezérfű a keverékben az angol perje, ami nagyon gyorsan felnövő állomány, emiatt lehetséges az, hogy pár nap alatt (4-8 nap) már kinő a fű ott, ahol elvetik.

A keverék aljfüve a vörös csenkesz. A réti perje csak 5%-ban van jelen, ami biztosítaná hosszú távon a gyepregenerálódó, megújuló képességét. Fontos tudni, hogy az angol perje, mint alapfaj rövid élettartamú és gyorsan kikopik. A réti perje viszont egy igen sokára kikelő fűmagfajta, aminek akár 21 nap is kell. Az angolperje  esélyt sem ad annak, hogy ez a fűmagfajta érvényesülhessen.

magkeverék tehát 95%-ban olyan magokat tartalmaz, amelyek a gyors megoldást hivatottak biztosítani, a hosszútávú, egészséges regenerálódásért azonban csak minimális része felel. Ami még problematikus szerintem, hogy nem tudni, a fajokon belül milyen alfajokat használnak, mert erről semmilyen információ nincs feltüntetve még  az instant gyep honlapján sem (lehet vékonyszálú a keverék  vagy vastagabb szálú az alfaj).

Gyanúsan olcsó  vagy éppen drága?

Az árából ítélve az instant gyep nagyon olcsó, mivel 10 literes kiszerelésben  kb. 3300 Ft-ért árulnak. Ennek az az oka, hogy ebben a keverékben nem csak fűmag van. Hanem egy vivő anyag is, a komposzt, ami segíti magának a vetésnek a kikelését. Ez az anyag viszont szervesanyag - tartalomban vagy tudásban sem mennyiségként jelentkezik a talajon, csak a fűmag kelését segíti, egyfajta paplanként viselkedik.
Összesen 250 gramm fűmag van benne.

Most nem tudom eldönteni mi kerül ennyibe az instant gyepben, mert a természetes gyepindító komposzt összetevői  1% Nitrogént, 0,5% Foszfort és 0,5 % Káliumot tartalmaz (NPK 1-0,5-0,5).

A webáruházban nálunk is van hasonló termék (fűmag nélkül), de az tudásban messze felülmúlja az instant gyep komposzttartalmát. DCM  Vivimus talajjavító hatásával nem csak a fűmag kelését segíti a kikopott gyepállományban, hanem a feltalajra is hat összetételével:
Száraz  anyag 51 %, C/ N arány 35, NPK 7-7,5-8 .

Ennek tükrében nagyon drága a 250 gramm fűmag vagy nagyon drága a komposzt?
Vagy fordítva?

Napos és árnyékos területre is ajánlják

Vannak olyan keverékek, amik erre valóban alkalmasak, de engem a termék leírása nem győzött meg arról, hogy erre az instant gyep is megfelelő, mivel az angol perje biztosan nem árnyéktűrő, és ez a fűfajta alkotja a magkeverék nagy részét. Ismét kiütközik az is, hogy egy minőségi fűmagnak, amely ezt a tudást nyújtja, az ára is jóval magasabb.

Pár évvel ezelőtt  figyeltem fel erre a termékre, amikor egy nagyon pici területre, pár négyzetméterre beültetett egy doktornő kliensünk egy selyemfenyőt, ami habitusában hordozza magában azt, hogy hatalmas növény lesz. A füvet a fa körül csak úgy lehetett megtartani, hogy az oldalát folyamatosan vagdosták, hogy ebből a pár négyzetméterből ne nőjön ki. Körülötte még így is kezdett kikopni a fű a részleges fénytelenség és a tűlevelek hullása miatt.

A doktornő elment egy kiállításra és ott ajánlották neki az instant gyepet a problémára. Megvette, és bár gyorsan produktumot mutatott az instant gyep, (azóta is rendszeresen járunk hozzá éves víztelenítésre), így láthattuk, hogy hosszútávon nem maradt belőle semmi, eltünt. Ennek oka, hogy speciális kívánalmakat igényelt volna a fenntartás és a fűmagfajta is, hiszen egy fenyőfa közelében rendszeresen újra kell vetni a füvet amúgy is.

Mert a tűlevelek a víz érintkezésével olyan savakat oldanak a talajba, amit nem tűr el a fű. Ilyen helyen több mint valószínű, hogy még egy ideális fűmagkeverékkel is évente egyszer felül kellene vetni a területet.

Másra nemigen tudom elképzelni ezt az instant gyepet használni, csak instant megoldásraamikor ideiglenesen  befoltozunk egy  területet. Az árnyékos területen ősszel már úgy is kopni fog, tavaszra pedig nem marad belőle szinte semmi. Ha a mag ideális helyre kerül, akkor több évig valahogy talán ellesz, de hogy nem lesz  gyönyörű a gyep, amit egy minőségi fűmag eredményezne, az biztos.

Összegezve

Szuperturbónak nevezi ezt a fűmagfajtát a gyártója, és ennek biztosan meg is felel a termék. Tehát egy vakondtúrás áldozatává vált, vagy a tűző napon kikopott folt befoltozásához megoldást nyújthat az instant gyep, de hogy hosszútávon beilleszkedjen a meglévő állományba vagy megmaradjon az más kérdést vet fel.

Egy teljesen új kertnek a bevetéséhez határozottan nem tartom alkalmasnak. Ettől függetlenül bárki kipróbálhatja, ha az igényeinek megfelel egy gyors, de hosszútávon nem minőségi eredményt hozó megoldás. Kérem a kedves olvasómat, ha van már tapasztalat az instant gyeppel kapcsolatban, osszd meg velem is, hiszen ez csak az én véleményem….

Vagy helyette  inkább vásárolj minőségi termékeket (fűmagot és fűfoltozáshoz való talajjavítót) itt a webáruházban!

Jó kertészkedést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony