Gyepfenntartás, tápanyagozás

KERTÉSZMÉRNÖK A KERTJÉBEN: AZ AMALGEROL HATÁSA GYEPES TALAJOKON

MGÉ
MGÉ
2016.03.11 11:10
KERTÉSZMÉRNÖK A KERTJÉBEN: AZ AMALGEROL HATÁSA GYEPES TALAJOKON

Az új tanultakat, tapasztalatokat hajlandóak vagyunk e kipróbálni és elfogadni?

2010-es évben hatalmas belvíz pusztított nálunk is itt Mórahalmon. Előtte két évvel telepítettünk több gyümölcsfát a kertbe, kettéválasztva a veteményest. Mi is imádjuk a saját szedésű gyümölcsöt, gondoltuk néhány fával megörvendeztetjük magunkat a következő évekre nézve. Alig indultak neki a fák fejlődésnek, amikor a pusztító talajvíz ellepte a mi kertünket is. 

Néhány hónapot tocsogott a vízben minden fa gyökérzete és esélye sem látszódott annak, hogy a munkánk eredménye ne vesszen oda. Amikor lehúzódott a víz annyira, hogy rá lehetett menni a kert talajára a cseresznyefát ki kellett ásni, mert az a sajnos megfulladt, de a többi fácska (szilva, kajszi, megy, körte, őszibarack) az életjelet mutatott továbbra is.

Az őszibarackfák virágot hoztak, de az egyikük virágzás után nem volt hajlandó levelet hozni, míg a másik mellette levő szépen zöldbe öltözött. Akkor jutott eszembe, hogy talán most ki kellene próbálni a tudományt, amit néhány éve tanultam egy konferencián, de soha nem próbáltam ki addig. Kapával kimélyítettem a fa körül a talajt és egy öntözőmélyedést alakítottam ki. Fogtam a gyökerező serkentőt és a talajkondicionálót a 10 literes kannába vízzel összekevertem és a vízzel telített talajra a fához öntöttem. Egy hét múlva megismételtem és a sorsára hagytam a lomb nélküli fát mondván, hogy most úgysem érünk rá kiásni, meg úgysem tudok azon nyomban helyette ültetni másikat.

A tavaszi kertépítési hajrában teljesen megfeledkeztem a kertünkben lévő fácskákról. A talajvizes gondok miatt sok kertben megvolt a magunk baja, nem foglalkoztam a sajátunkkal.

Két hónap után, amikor a vállalt tavaszi munkák végére értünk, gondoltam ideje lenne szétnézni odahaza a konyhakertben is. A későbbiekben többször is nagyon megbántam, hogy ezt a kísérletet nem dokumentáltam fényképekkel.

 A lombtalan, haldoklónak látszó kezelt fa nagyobb levelekkel díszlett a kert végében, mint a mellette levő kezeletlen. Azóta is megvan a fa és minden évben szedünk róla termést, még 2012-ben is, amikor a környéken mindenhol elfagyott a gyümölcs.

Saját magam kellet meggyőződnöm arról a valóságról, amit a talajkondicionálóról állítanak. Ennek a terméknek a jótékony hatását nagyon nehéz kézzel fogni, mint az embernél a C-vitamin jótékony hatását. Egyet biztosan tudok javasolni, nem érdemes megvárni, hogy a betegség kialakuljon, inkább előzzük meg, hogy soha ne is ismerhessük meg.

Én mindig kezelem a gyepeket, füveket, kerteket, dísznövényeket éves szinten, mert nekem nincs időm arra, hogy kínlódjak évekig bármivel.

És Önnek van ideje?


Molnár Gábor Éva
kertészmérnök