Háló, vagy nem háló? Ez itt a kérdés a vakondhálóval kapcsolatban

Folyamatosan visszatérő kérdés:

  • Hogyan tartsuk távol a vakondot a kerttől?

Ezernyi módszert találhatsz rá a neten, és már én is többször írtam róla. Most azonban egy bizonyos módszert szeretnék reflektorfénybe helyezni, hogy lásd a teljes képet.

Ez a vakondháló kérdése. Legyen, vagy ne legyen?

A gyepszőnyeg vagy füvesítés?” után ez a leggyakoribb kérdés, amit a telefonos konzultáción fel szoktak nekem tenni.

Nézzük akkor mit KELL tudnod a hálóról?

A vakond háló arra jó, hogy a felszín felé túró vakondot megállítsa. Így nem tudja a túrásaival elcsúfítani a kertet. Elméletileg.

Sajnos nem egy olyan esetet láttam már, hogy a vakondhálót felnyomta a kis földtúró és a gyönyörű gyepen kristály tisztán meglátszott merre túr a kertben.  Az alagútrendszer ásásából adódott földet pedig szépen kitessékelte a gyep szélére a vakondháló alatt, járatokat fúrva a gyep alatt, aminek a gyökérrendszere ezek után szépen kiszáradt a levegőben lógva.

Miért történhet ez?

Mert a vakond talált a behálózott területen is élelmet, és bizony nem rest kihordani a háló alól a földet, hogy hozzáférjen a finom falatokhoz.

A vakondháló telepítésének helyes módja az, hogy legalább 30 cm-es földtakarót kap a háló. Így ha túr is alatta a vakond, a felszínen nem látszik meg és a gyepkarbantartó műveleteket is biztonságosan elvégezheted (pl. talajlazítás vagy akár kisebb konténeres növények beültetése).

Sajnos itthon az az elterjedt rossz gyakorlat (nem csak a saját kezű kertrendezésnél, hanem néhány szakembernél is), hogy közvetlenül a gyepszőnyeg alá rakják a hálót.

Miért baj ez?

Gondolj csak a gyepszellőztetésre! A késes gyepszellőztető pontosan azt a célt szolgálja, hogy a fű gyökereit elvágja, hogy újrasarjadásra késztesse a gyepállományt.  Ha közte van a vakondháló, akkor azt is szétkaszabolhatja a kés.

A rossz gyakorlat pont azért terjedt el, mert költséges ennyi föld (legalább 30 cm) mozgatása, terítése még egy kicsi kert esetében is.

Gyorsabb és kényelmesebb leteríteni a halót, majd rátenni a gyepszőnyeget. Hosszú távon azonban ugyan olyan bosszantóak lehetnek így  is a vakondok, mintha nem lenne háló  a kertben.

Ha jobban belegondolsz: a vakond miért is jön kertedbe?

Az élelemért. Azok a talajlakók, akiket elfogyaszt: pajorok, giliszták, lótücskök mind-mind a gyökérzónában érzik jól magukat, ott találnak táplálékot (pláne, ha rendszeresen öntözöl, akkor igazi menyország lesz számukra a kerted).

Ha a vakondháló a gyökérzónában van, akkor nagyjából nem tettél semmit a vakond ellen. Térképesre fogja túrni a pázsitod talaját, amíg csak talál magának finom falatokat.

Az ellen, hogy NE találjon élelmet a vakond a kertedben, talajfertőtlenítőkkel védekezhetsz. Ilyen készítményeket a már többször említetttem:

Ha ezeket rendszeresen használod, akkor nem lesz csábító a vakond számár a kerted, hiszen nem talál ott élelmet.

A telepítés előtt gondold át:

  • Mi lesz, ha néhány év múlva át szeretnéd rendezni a kertet, vagy valami történik a gyeppel és teljesen újra kell füvesíteni?

Azt a földréteget, amiben a háló van munkagépekkel nem igazán lehet művelni, mert felcsavarodik, tönkreteszi a gépet. Kézzel pedig hatalmas munka lesz. Ráadásul a hálót a gyökerektől megtisztítani, vagy kihúzni a talajból szinte lehetetlen.

  • Biztos vagy benne, hogy szennyezni akarod a földet a műanyag hálóval?

Napjaink egyik legégetőbb problémája a műanyagok okozta környezetszennyezés, hiszen több száz év mire lebomlanak.

  • Valóban akarsz-e ilyen költséges megoldást a vakond ellen?

Főleg a már kész kertek, utólagos hálózása költséges, de egy új telepítés esetén sem egy olcsó megoldás. Főleg, ha nem jól kivitelezik.

  • Valóban szakszerűen kerül-e a földbe a háló?

Nemrég voltam egy nagyon beteg kertben, ahol a kedves kerttulajdonos azt kérte, hogy vizsgáljuk meg miért senyved a fű. Sajnos a gyökér mintavételezést nem tudtuk megcsinálni, mert kiderült, hogy a gyepszőnyeg alatt van közvetlenül a vakondháló. Így még egy ásónyomnyi lyukat sem ejthettünk a gyepen, hogy kifordítsuk és megnézzük mi újság odalenn.

Ha így teszed le a hálót, akkor az utólagos növény beültetések és a késes gyepszellőztetés nem ajánlott, hiszen azzal megsérül a háló és utat enged a vakondnak, hogy a  háló  fölé  kerüljön.

Fontos tudnod!

Ha a vakondháló mellett döntesz, akkor sem pipáltad ki örökre a vakondok problémáját, folyamatosan kell védekezned a kártevők ellen, amelyek odacsábítják.

Ha pedig igazán szép gyepet szeretnél, akkor úgyis kell trágyáznod, ezt pedig akár teheted olyan szerves tápanyaggal is, ami elűzi a vakondot, mint a HortoBio.

A vakondháló tud nagyon jó szolgálatot tenni, de csak akkor, ha körültekintően és szakszerűen kerül leterítésre. Éppen ezért nagyon jól át kell gondolnod, hogy valóban szükséged van-e rá? Nem fog-e gondokat okozni később?  

Vakondhálót csak nagyon megfontoltan, és szakszerűen telepíts, különben több bosszúságot fog okozni, mint amennyi haszna van! És  sokszorosába kerül  az  eltávolítása  majd mint   a belekerülése.

Ha kérdésed van a vakondhálókkal kapcsolatban, tedd fel a fél órás telefonos konzultációnk keretében, melynek az ára 100%-ban levásárolható a webáruházban!

Szeretnél igazán profi lenni a füvesítésben? Iratkozz  fel mini tanfolyamunkra és segítek benne!

Címkék: vakondháló
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Kertfenntartás és kertfüvesítés
Így füvesíts
Bizonytalan vagy a kertben?
Gyere el Workshopjainkra és tanuld meg Évától, a füvesasszonytól hogyan lehet a Te kerted is irigylésre méltóan szép!
Azt, hogy mitől lesz a gyep egy dús smaragdzöld szőnyeg, az örökzöldek pedig kicsattanóan egészségesek!
További részletek
Mit kezdj a vakonddal