Blog

AMALGEROL TALAJKONDICIONÁLÓ HATÁSA

MGÉ
2019.02.24 12:01
AMALGEROL TALAJKONDICIONÁLÓ HATÁSA

Talajkondicionálással – Ne valami ellen, hanem valamiért dolgozzunk!

2009-ben részt vettem egy talajvédelemről szóló programon, ahol Kormányos Ferenc növényvédelmi szakmérnök tartott egy előadást az Amalgerol hatékonyságáról. Nagyon megfogott az előadása, mert olyan szemszögből világította meg a talajt, amit eddig nem hallottam. Érdekes volt végre egy olyat hallani, ami nem arról szólt, hogy valami ellen dolgozzunk (pl. vakondok vagy vízprobléma ), hanem  valamiért, mint  például  a talaj  élővilágának táplálásáért. A talaj kondicionálása volt  fókuszban. Akkor még nem gondoltam, hogy nemsokkal későbba saját kertemben is sikeresen alkalmazom majd a kondicionálót.

...és akkor jött a belvíz 2010-ben

A kertünk Mórahalom belső részén található, ahol talajviszonyok miatt, a nagy belvizes periódusban a lábunk alatt a homokon vizet lehet fakasztani. A kertünk enyhén lejt, ami szabad szemmel nem látható, viszont a víz útja jól megmutatja, hogy merre vannak a mélyebb részek, ahol megáll a víz. Ezek a területek nálunk a kert végében voltak, ahol akkor éppen fiatal gyümölcsfák növekedtek.

Tavasszal megérkezett a belvizes periódus, pont, amikor fakadni kellett volna a fáknak. Ennek eredményeként a vízérzékeny cseresznyefa sajnos azonnal kipusztult, az egymás mellett álló két őszibarackfa közül pedig az egyik nem akart fakadásnak indulni. Ekkor jutott eszembe, amit az előző télen hallottam Kormányos Ferenc előadásán, és úgy gondoltam itt az alkalom, hogy kipróbáljam, mire képes az Amalgerol.

Csináltam egy vizes oldatot, öntöttem bele egy kis serkentő gyökereztető lombtrágyát és Amalgerolt, csináltam egy vizes tányért  a fa körül és egyszerűen meglocsoltam a vizes földet. Ez 2-3 hétvégenként megcsináltam, de közben persze rengeteg más mindennel kellett dolgoznunk, hiszen tavasz az egyik legmozgalmasabb időszak egy kertépítőnek. Kora nyáron jutott időm arra, hogy megnézzem a gyümölcsfákat és nagy meglepetésre azt láttam, hogy a kezelt fa – aminek nem volt levele – nagyobb levélkoronával rendelkezett, mint a másik fa, amit nem kezeltem!

Nagyon felvillanyozott az eredmény, hiszen itt már nem csak egy mások által elmesélt dologról volt szó, hanem saját magam is megtapasztaltam a kondicionáló szer jótékony hatását. Ezután már mi is rendszeresen elkezdtük használni az Amalgerolt a kertészkedéseink során. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy általában nem ilyen időszakokban alkalmazzuk az Amalgerolt, hanem a legtöbb esetben normál időjárási viszonyok mellett használjuk. Nem kell félnünk az aszálytól, a túlöntözéstől és a talajvizes évektől sem, mert az Amelgerollal kezelt talaj és növény minden viszontagságot kibír.

A kezeléseknek egész évben kell, hogy történjenek, mint ahogy egy fecske sem csinál nyarat.

De miről is van szó tulajdonképpen, mi az az Amalgerol és milyen hatással rendelkezik?

Röviden szólva, az Amalgerol olyan a gyepnek, mint a C vitamin az embernek.

Ez egy talajkondicionáló és a növények immunrendszerét erősítő BIO folyadék, amely a talaj mikroorganizmus közösségét szaporítja fel. Használatával fokozott kolloidképződés történik, kialakul egy morzsalékos talajszerkezet. Ennek segítségével részben vizet köt, és jelentősen javul a vízelvezetése is. Így kialakul egy egészséges víz-levegő arányú talaj, melynek jelentősen javul a hőháztartása is. Az ilyen puha és lélegző talajon nincsenek betömörödött, levegőtlen, víznyomásos foltok.

Egy növénynek a legtöbb esetben azonban nem elég, ha a föld puha és így alkalmas a növények telepítésére, hanem annak lélegeznie is kell!h Gondoljunk csak a homokra: puha, mégis a levegő-vízháztartásban az egyik legrosszabb talajra, mert nagyon keményre össze tud tömörödni.

A kapilláris rendszer pozitív hatása – ahol elmegy a víz, ott vissza is tud jönni!

Ahogy korábban már említettem, az Amalgerol és a szerves anyagos tápanyagozás révén kialakítható a morzsás szerkezetű, puha talaj, amely megtelik élettel. Ha ezt sikerül kialakítani, akkor  jelentős esőzések után  a mikroorganizmusok által kialakított kapilláris rendszeren akadálytalanul el tud folyni a víz az altalajba, nem pang sokáig a területen ami  a gombabetegség melegágya.

Azonban ott ahol el tud folyni a víz, ott vissza is tud áramlani! Így amikor aszályosabb periódus köszönt be, akkor ez a morzsás szerkezetű talaj lehetővé teszi, hogy a víz felfelé is mozogjon. A növények gyökérrendszere szívóképességgel rendelkezik, így az ilyen laza talajban a növényeknek nagyon gyökérrendszere növekszik és képesek felszívni a vizet az altalajból.

További jótékony hatás a vakond távoltartás

A fent említett morzsalékos, puha talajnak van még egy igen jelentős hatása, mégpedig, hogy távol tartja a vakondokat, hiszen ezek az állatok nem szeretnek olyan talajban ásni, ahol az útvonalaik állandóan beomlanak és folyamatosan dolgozni kell ezek fenntartásán. Egy idő után az állatok más, keményebb talajú területre mennek, ahol könnyebben ásnak és találnak táplálékot.

Mindenképpen érdemes még megemlíteni, hogy az Amalgerol segítségével kialakított aktívabb talajélet mellett, a területre korábban kiszórt (akár 4-8 év múlva is) visszaköszönő növényvédő szerek hatóanyag maradványai is sokkal gyorsabban bomlanak el!

Adjuk tovább a megszerzett tudást!

A cikk elején említett előadás után, egészen a haláláig  leveleztem a szakmérnök úrral. Az egyik levélváltásunk során megkérdezte tőlem, hogy nem félek-e attól, hogy ha ezt a tudást kiadom a kezemből, akkor elveszítem majd a megrendelőimet és senki sem fog már megbízni minket kerti munkával, nem vásárolnak a webáruházból, hiszen megoldódnak a talajjal és a növényekkel kapcsolatos problémáik?

Nevetve mondtam neki, hogy nem félek ettől, mert ezt a tudást én is kaptam, küldetésem továbbadni! Ez egy olyan lehetőség, amivel képesek lehetünk a talajban lévő körülményeket pozitív irányba megváltoztatni, és ezt nagyon kevés anyag tudja ilyen szinten elindítani. Természetesen az Amalgerol sem képes egymagában mindenre, de nagyon-nagyon fontos elem az egészséges talajélet kialakításához és fenntartásához.

Sajnos 2015.augusztus 13-án meghalt Kormányos Ferenc növényvédő szakmérnök. Ez a bogcikk álljon emlékének adózva, mert az ő másként gondolkodása indított el engem azon útkeresésen, amin most is tartok. Bízom abban, hogy most  már  te is velem tartasz.

Minden tanácsom azt a célt szolgálja, hogy az emberek és kertészkedők  gondolkodásán tudjak változtatni és egyre több olyan kert legyen ahol vegyszermentes a gondozás, ami nem csak szép, hanem jó benne élni is.

Legyen a Te kerted  is  egy  vegyszermentes  oázis ahol jó lenni, ahol jó élni.

Kérdésed van keress  meg   telefonon   akár most.Itt tudsz jelentkezni!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony