A tuja betegségének megelőzése érdekében

 A tuja betegségének megelőzése érdekében

Ha foltosodik, sárgul a tujád, végezd el az Örökzöld rutint, hogy újra teljes pompájában ékesíthesse a kerted! Kattints ide a rutinért!

Az örökzöldek esetében a magnézium hiány nagy problémát jelent. Magyarország talajai felvehető magnéziumban igen szegényes, a visszapótlásáról a legtöbb esetben nem történik  gondoskodás  amikor elültetésre kerülnek  a növények, de utána sem.

Az elmúlt években egyre több helyen pusztult ki örökzöld növényállomány, mert a gondolkodás a gondoskodásra már nem terjed ki. Legtöbb esetben csak tüneti kezelés folyik, vagyis a levélzet gombabetegségét kezelik, de az igazi probléma nem kerül előtérbe, megoldásra.

Pedig ez lenne a legfontosabb és nem kellene rémisztő érzéssel a tujákat, örökzöldeket vizslatni, vajon életbe maradnak e, ha nem is díszítenek már semmit. Ugyanis legtöbb helyen a telek takarása miatt nézik el a kopaszodó, csúnya növényeket.És nem mernek belevágni egy újabb tujasor  telepítésébe, mert félnek az újabb kudarctól.

Tünetek amiket látunk

A legyengült növények levelei magnéziumhiány esetében barnulnak, nagy mennyiségben hullnak, majd gombabetegséggel fertőződnek.És nem fordítva.

letöltésEnnek a történetnek az elkerülése érdekében még a fiatal tujákat minden évben érdemes jó erőnlétben tartani Fosfitex Mg –mal , aminek  segítségével nagy mennyiségű  gyökérállományt tudunk nevelni, amivel ellenállóvá  táplálja magát.

A tű- és pikkelylevelű örökzöldek esetében lombtrágyázással nem sokra megyünk, mert a leveleket borító viaszrétegen nem, vagy csak nagyon kis mértékben szívódna fel a hatóanyag. Ezért gyökérzónába kell kijuttatnunk a  Fosfitex  magnéziumot, amihez én mindig  öntök egy adagnyi folyékony humuszt.

10 Liter vízbe öntsünk 1,5 dl  Fosfitex Mg és 2,5 -3 dl humuszt  és azt osztjuk el 3-4 tujára, majd  iszapoljuk be  a gyökérzónába alaposan.

Címkék: tuja betegsége
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Kertfenntartás és kertfüvesítés
Így füvesíts
Bizonytalan vagy a kertben?
Gyere el Workshopjainkra és tanuld meg Évától, a füvesasszonytól hogyan lehet a Te kerted is irigylésre méltóan szép!
Azt, hogy mitől lesz a gyep egy dús smaragdzöld szőnyeg, az örökzöldek pedig kicsattanóan egészségesek!
További részletek
Mit kezdj a vakonddal